Bu yazımda size Dağıstan’ın geleneksel
yemeklerinden biri olan “hinkal”dan bahsetmek istiyorum. Tabi öncesinde neden
Dağıstan yemeğinden bahsettiğim ve Dağıstan’ın neresi olduğu hakkında da çok
kısa bilgi vereyim.
Efenim biz köken olarak Dağıstan’lıyız ve Avar soyundan gelmekteyiz. Dağıstan hakkında kısa bilgiyi aşağıdaki link vasıtasıyla wikipedia’dan alabilirsiniz.
Efenim biz köken olarak Dağıstan’lıyız ve Avar soyundan gelmekteyiz. Dağıstan hakkında kısa bilgiyi aşağıdaki link vasıtasıyla wikipedia’dan alabilirsiniz.
Dağıstan’ın nerede olduğunu merak
edenlere ise aşağıdaki harita yardımcı olacaktır.
İşte şimdi bu güzel ülkenin
folklorunda önemli bir yer tutan Hinkal yemeğini size anlatabilirim.
Hinkal hamur işi bir yiyecek olup çok lezzetli ve doyurucu bir yemektir. İçerisindeki muhteviyata göre kıymalı, peynirli, yumurtalı vs. çeşitleri yapılır. Ancak bana soracak olursanız ben esaslı bir hinkalın kıymalı olduğunu düşünüyorum. Tabi bu benim tercihim. Hinkal yanında çorbası ile servis edilir. Çorbası, pişen hinkalların içinde kaynadığı sudur ve bu suya kaynama esnasında hinkalın içerisindeki muhteviyat tat verir. Çorbayı servis ederken içerisine isteğe göre karabiber ya da kırmızı pul biber, sirke, limon, sarmısak gibi ilaveler yapılabilir.
Ülkemizde bazı yerlerde hinkala “Dağıstan mantısı” denmekte fakat bu bence doğru bir tabir değil. Olsa olsa bir benzetme olabilir çünkü bir mantı ile hinkalın tatları arasında çok fark vardır. Hem her yemeğin adının orjinalinin bilinmesinin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Öyle olacak olsa spagettiye İtalyan makarnası, suşiye Japon çiğbalığı falan derdik.
Neyse hinkala dönecek olursak, işe önce hamur açılarak başlanır;
Tabi çocuklar da bu işten uzak
kalmazlar J
Açılan hamurdan çapı yaklaşık 7-10 cm. civarında olan minik
daireler kesilir. Ve bu kesilen dairelerin içerisine bir miktar kıyma koyulur. Tabi
bu kıyma sadece kıyma olmayıp içerisinde muhtelif baharat ve sirke de
içermektedir.
Kıymalar hamurun içine
koyulduktan sonra hamur özel bir şekilde “örülerek” kapatılır.
Örülerek kapatılan hinkallar bu
şekilde görünürler.
Daha sonra kaynayan suyun
içerisine atılarak pişirilirler. Bu esnada hem hinkallar pişer, hem de hinkalın
içerisindeki muhteviyatın tadı suya çıkar. Bu arada bazı hinkalların
“patlaması” özellikle işe yarar!
Hinkallar servis edilmeye hazır;
Tabii çocuklar yine baş köşeye J
Vee mutlu son: afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder